Holly Black & Cassandra Clare – Magisterium: De ijzerproef (1)

Magisterium Ijzerproef

  • Genre: Young Adult
  • Uitgever: Moon
  • Tijd uitgave: Mei 2016
  • Aantal pagina’s: 320
  • Nieuwprijs: 17.50

De 12-jarige Callum Hunt is van jongs af aan opgegroeid met drie regels:
1: Vertrouw nooit een tovenaar
2: doe nooit mee aan de IJzerproef
3: Ga nooit naar het Magisterium

De meeste kinderen zouden er alles voor overhebben om mee te doen aan de IJzerproef. Callum Hunt niet. Al zijn hele leven heeft zijn vader hem gewaarschuwd voor magie. Als Callum slaagt voor de IJzerproef, wordt hij toegelaten tot het sinistere Magisterium, dat kinderen opleidt tot machtige tovenaars. Dus doet hij zijn best te falen. Maar het Magisterium lijkt een duistere connectie met zijn verleden én zijn toekomst te hebben, en de IJzerproef is slechts het begin van alle grote uitdagingen die Callum te wachten staan…

Voordat ik dit boek ging lezen, heb ik eerst gekeken naar reviews die andere mensen hebben geschreven over dit boek en heb ik binnen een groepsapp over boeken waar ik ook in zit gevraagd naar de meningen over dit boek. Ik kreeg hier hele verdeelde meningen over. De ene persoon vond dat er geen doorkomen aan was en de ander vond het een geweldig boek en kon geen genoeg krijgen van deze serie. Dat maakte me erg nieuwsgierig naar het boek, want hoe kunnen meningen nou zo verdeeld zijn?

Zelf kwam ik erachter dat ik het boek erg goed vond. Ik heb hiervoor een boek van Stephen King en een boek van Mark Lawrence gelezen en die waren beide best pittig om doorheen te komen. Dit boek was daarom lekker simpel en makkelijk om doorheen te lezen. Ik had eerst verwacht dat ik de schrijfstijl een beetje kinderachtig zou vinden, maar ik vond het juist heel fijn om weer eens een makkelijk door te lezen boek te lezen. Er komen geen moeilijke woorden in voor en de moeilijke woorden die in het verhaal zelf voorbij komen worden meteen uitgelegd zodat je niet met vragen en onduidelijkheden blijft zitten.

Het verhaal gaat over Callum, die 12 jaar is als hij wordt toegelaten tot het Magisterium, de school voor magiërs. Callum groeit hier op van een opstandse jongen tot een leergierige jongen die geeft om anderen. Voor zijn leven op het Magisterium ging hij naar een gewone school, waar hij nergens bij hoorde. Hij had er geen vrienden en ging eigenlijk alleen met zijn vader leuke dingen doen. Op het Magisterium leert hij mensen kennen die hij door het boek heen als vrienden gaat beschouwen. Deze ontwikkeling is heel mooi om te lezen, zeker doordat er goed beschreven wordt hoe het voor Callum voelt om ineens mensen om hem heen te hebben die hem beschermen en die voor hem opkomen, iets wat hij nooit heeft gekend.

Vanaf het begin van het boek zit je met 1 vraag: Wie is Callum Hunt nou eigenlijk?! Al vanaf het begin van het verhaal zijn hier vraagtekens over en wordt er geheimzinnig over gedaan. Je verwacht eigenlijk dat hij als hoofdpersoon wel weer de uitverkorene zou zijn die de hele wereld moet gaan redden van het kwaad, maar dit pakt toch echt anders uit dan je verwacht. Zijn moeder die voor haar dood in het steen kerft dat Callum gedood moet worden, zijn vader die niet wil dat Callum ook maar iets met magie te maken krijgt en nog meer rare dingen in het verhaal wijzen erop dat Callum speciaal is, en de schrijfsters zorgen er ook voor dat je hier nieuwsgierig naar blijft. Pas aan het einde van het verhaal kom je erachter wat Callum eigenlijk is en dat komt best wel onverwacht. Dit vind ik zelf heel fijn doordat je in het verhaal continu dat stukje spanning houdt, die vraagtekens.

Ik heb veel mensen horen zeggen dat het verhaal in veel opzichten op Harry Potter lijkt. Tuurlijk haal je er gelijkenissen uit, maar ik vind dat het verhaal toch heel anders uitpakt dan dat het bij Harry Potter heeft gedaan en dat het idee achter het verhaal heel goed bedacht is. Ook ik zie wel overeenkomsten, maar ik denk dat heel veel boeken over dit onderwerp wel overeenkomsten hebben. Dat betekent alleen niet meteen dat het idee gestolen is. Ik vind dat het verhaal heel goed in elkaar steekt en dat je er daardoor ook makkelijk doorheen leest. Sommige mensen zullen dit boek onder hun niveau vinden, maar als je een makkelijk boek wilt om te lezen waard toch veel spanning in voorkomt, magie en een portie humor, dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Ik ben heel erg benieuwd naar de volgende delen en geef dit boek dan ook 4 sterren!

 

 

~ Live Your Life Reading

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s